Wordt deze email niet correct weergegeven?
Bekijk hem in je browser.
Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave

Windpark Westermeerwind levert eerste stroom aan het net

Windpark Westermeerwind heeft een belangrijke mijlpaal in de bouw bereikt. In het eerste weekend van november produceerde het windpark de eerste duurzame windstroom. De komende maanden worden alle 48 windturbines opgebouwd en aangesloten, zodat er in het voorjaar van 2016 voor zo’n 160.000 huishoudens windstroom wordt opgewekt.

Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave

Eerste 17 turbines geinstalleerd door Siemens

Er is veel gebeurd in de afgelopen maanden. In september is de eerste rotor op de al eerdere geplaatste toren geïnstalleerd en was de eerste complete windturbine een feit. De torens worden met een speciaal transportponton vanuit de Amsterdamse haven, over het IJsselmeer, direct naar de bouwlocatie langs de dijken van de Noordoostpolder gebracht. Na het plaatsen van de torendelen en de gondel wordt de rotor geplaatst.
De losse rotorbladen gaan per schip naar Oude Zeug (bij Medemblik) en worden daar voorgemonteerd tot complete rotoren. Vervolgens steken de horizontaal liggende rotoren, met een diameter van meer dan 100 meter, per transportponton het IJsselmeer over. Op de bouwlocatie hijst de kraan, vanaf een gestabiliseerd ponton, de complete rotor, waarna deze in zijn geheel aan de gondel wordt gemonteerd.

Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave

44 km kabels en netaansluiting gereed

Afgelopen juni heeft VBMS (VolkerWessels Boskalis Marine Solutions) de installatie van 44 km elektriciteitskabels van het windpark afgerond. Er zijn 42 verbindingskabels gelegd tussen de windturbines en 6 exportkabels om de stroom van de windturbines naar het transformatorstation op het vasteland te transporteren. In deze film kun je zien hoe de bekabeling wordt aangelegd.
In het transformatorstation wordt de opgewekte elektriciteit omgezet naar hoogspanning en gevoed aan het landelijke elektriciteitsnet van TenneT. Ook wordt het windpark bestuurd vanaf dit station.
Servicelocatie Siemens in Lemmer voor onderhoud Westermeerwind geopend

Burgemeester Arie Aalberts van de gemeente Friese Meren heeft in Lemmer de nieuwe Siemens servicelocatie voor windparken geopend. Siemens zet de locatie in Lemmer in als centraal punt voor de coördinatie van het onderhoud aan windturbines in ons land. Lemmer wordt het centrale coördinatiepunt voor het onderhoud gedurende minimaal 15 jaar aan Windpark Westermeerwind in het IJsselmeer en diverse windparken op land. Momenteel werken er al een twintigtal mensen, waarvan het merendeel afkomstig is uit de regio. Siemens heeft deze locatie gekozen vanwege o.a. de goede faciliteiten, de gunstige ligging aan het IJsselmeer.
In de industriehaven in Lemmer is een pand gehuurd, waarin een kantoor en een opslagruimte voor onderdelen zijn gevestigd. Tevens is jachthaven De Punt de thuisbasis van het onderhoudsschip voor het onderhoud aan Windpark Westermeerwind.

Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave
Excursies van 250 LTO-leden naar windpark Westermeerwind

LTO Noord Noordoostpolder heeft in september en oktober rondvaarten gemaakt, zodat de leden met eigen ogen van dichtbij konden zien hoe het windpark momenteel gebouwd wordt. De animo voor de eerste rondvaart was zo groot dat er besloten is om in oktober een tweede rondvaart te houden. Ventolines Directeur Anne de Groot heeft aan boord van de Zuiderzee een presentatie gehouden over de bouw en vele geïnteresseerde vragen beantwoord. In beide gevallen mooie dagen met prachtig weer en interessante bouwwerkzaamheden.

Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave


Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave
Opening informatiecentrum
11 BEAUFORT in Nagele


Beleef de kracht van windturbines bij 11 BEAUFORT. Dé plek om op interactieve wijze meer te weten te komen windenergie en duurzame energie. In het centrum kunnen geïnteresseerden onder andere via virtual reality over en langs een windmolen vliegen en in een windtunnel de kracht van de wind voelen of zelf via een fiets stroom opwekken. En uiteraard is er alles te zien en de lezen over de bouw van windparken en windenergie. Zeker de moeite waard om eens langs te gaan. De komst van het windpark in de Noordoostpolder bracht nogal wat vragen met zich mee. De gemeenten Noordoostpolder en Urk hebben 11 BEAUFORT uitgekozen als experience centrum. De gunstige ligging ten opzichte van het windpark en de snelweg A6 en de verschillende interactieve belevenissen, waren doorslaggevend. In aanwezigheid van vele belangstellenden hebben Arie Stuivenberg (gedeputeerde provincie Flevoland) en Aucke van der Werff (Burgemeester gemeente Noordoostpolder) op 15 oktober het centrum officieel geopend.

Zie voor meer informatie www.11beaufort.nl

Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave
 afmelden