Wordt deze email niet correct weergegeven?
Bekijk hem in je browser.
Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave
Maart 2015, nummer 4
Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave

De bouw van windpark Westermeerwind in het IJsselmeer is gestart

Dinsdag 10 maart is begonnen met heien van de eerste funderingspaal en woensdagochtend stond de eerste funderingspaal in de bodem van het IJsselmeer. Er zijn op dit moment 7 funderingspalen geplaatst.

Vanuit Vlissingen worden de funderingspalen getransporteerd naar de projectlocaties die tussen 500 en 1200 meter uit de kust ter hoogte van de Wester- en Noordermeerdijk in de Noordoostpolder gelegen zijn. De funderingspalen zijn stalen buispalen van circa 35 meter lang, wegen ongeveer 250 ton en hebben een diameter van 5 meter.

Heiwerkzaamheden
Het grootste gedeelte van de paal, ongeveer 25 meter, wordt in de bodem van het IJsselmeer geheid. Afhankelijk van het weer wordt in principe iedere dag één funderingspaal in de bodem geheid. Er wordt 6 dagen per week gewerkt, het heiwerk duurt twee à drie uur en vindt uitsluitend overdag plaats. De bewoners in de buurt zullen het heien, afhankelijk van hun woonlocatie en de windrichting horen. Iedere volgende werkdag is het heiwerk op een volgende locatie, ongeveer 500 meter verderop in het IJsselmeer. Windpark Westermeerwind bestaat uit 48 turbines. Er zijn dus in totaal 48 funderingspalen nodig, hetgeen betekent dat de heiwerkzaamheden voornamelijk in maart en april zullen plaatsvinden.

Werkzaamheden bekijken
De bouwwerkzaamheden zijn zichtbaar vanaf de onderhoudsweg langs de Westermeerdijk, die toegankelijk is per fiets of lopend via het schapenpad.

Siemens kiest Lemmer als thuisbasis onderhoud


Siemens heeft voor Lemmer gekozen als thuisbasis voor het onderhoud aan windpark Westermeerwind. Vanaf maart dit jaar wordt in de industriehaven in Lemmer een pand gehuurd, waarin een kantoor en een opslagruimte voor onderdelen worden gevestigd. Tevens wordt een onderhoudsschip, een zogenaamd crew transfer vessel (CTV), afgemeerd in jachthaven De Punt. Er is voor Lemmer als thuisbasis gekozen vanwege de goede faciliteiten en bereikbaarheid, de gunstige ligging direct aan het IJsselmeer, de lokale voorzieningen en de mogelijkheid voor eventuele uitbreiding.

Siemens gaat de locatie in Lemmer (onderdeel van gemeente De Friese Meren) inzetten als centraal punt voor de coördinatie van het onderhoud aan windturbines. Lemmer wordt niet alleen thuisbasis voor het onderhoud gedurende 15 jaar aan windpark Westermeerwind in het IJsselmeer, maar ook voor het onderhoud aan windparken op land. In eerste instantie gaan er een kleine twintig mensen vanuit Lemmer werken, waarvan het merendeel afkomstig is uit de regio.
Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave

Frisse wind door klandizie in Urk

Ondernemers uit Urk merken dat hun klandizie is toegenomen, doordat Siemens Urk als thuisbasis voor de bouw heeft gekozen. Zo zijn er meer appartementen, kantoorruimte, opslagruimte en -terrein verhuurd en in het weekend zijn de werkmannen ook in Grand Café Het Haventje te vinden. Dit blijkt uit een artikel in Het Urkerland van 6 maart.

Hier kunt u het volledige artikel lezen.
Klik op "download afbeeldingen" voor correcte weergave

Grote belangstelling voor bijeenkomst over start bouw

Donderdag 19 februari vond in De Koningshof op Urk een informatiebijeenkomst over start bouw van het Windpark Westermeerwind plaats. Deze avond was bedoeld om inwoners uit Noordoostpolder, Urk en De Friese Meren en andere belangstellenden te informeren over de komende bouwwerkzaamheden en de planning daarvan.

Op deze avond waren meer dan 150 belangstellenden aanwezig. Westermeerwind en Siemens waren zeer verheugd met deze grote opkomst, want dit gaf hen de gelegenheid om de aanwezigen goed te informeren over wat er de komende tijd gaat gebeuren en wat men hiervan zou kunnen gaan merken. De animatie van het windpark, die op een vereenvoudigde manier laat zien hoe het windpark gebouwd wordt, is getoond. Willie Wienholts, projectmanager van Siemens, vertelde wat er de komende tijd voor bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Wienholts benadrukte dat de zondagsrust gerespecteerd zal worden gedurende de bouw van het windpark. Ten slotte heeft Arjan Keuzenkamp, projectmanager van Oord/Mammoet, het heien van de funderingen in het IJsselmeer toegelicht.

Lees hier het volledige verslag van de bijeenkomst
Klik hier om de animatie te bekijken


Nieuwsbrief

Kent u iemand die de nieuwsbrief ook graag wilt ontvangen? Aanmelden kan via de website. Wenst u de nieuwsbrief niet meer te ontvangen dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.
 afmelden